Libamell velesült burgonyával

Hozzávalók:
  • 1 szép libamell (kb. 1 kg)
  • 1 kiskanál majoránna
  • a körethez:
  • 1,5 kg burgonya
  • 4 kisebb vöröshagyma
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • jóféle pirospaprika és majoránna
  • fél csokor petrezselyem

A libamellet kicsontozzuk (a kevésbé gyakorlottak eleve így is vehetik). Húsos oldalát kb. 1 kiskanál sóval bedörzsöljük, a majoránnával meghintjük, és 20 percnyi pihentetés után bőrös oldalával lefelé fordítva tepsibe tesszük. Sütőben, közepes lánggal (180 ºC; légkeveréses sütőben 165 ºC) kb. 15 percig sütjük. Közben a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, és egyforma, nem túl vastag cikkekre vágjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg a fölaprított petrezselyemmel fűszerezzük. A húsról a felesleges zsírt lekanalazzuk és félretesszük. Akkor jó, ha csak 4-5 evőkanálnyi marad belőle a tepsiben. A hagymás burgonyát a libamell köré terítjük, és változatlan lánggal 50-60 percen át sütjük, közben a hússal együtt többször megforgatjuk. Tálaláskor a húst kissé ferdén, egyenletesen fölszeleteljük, a hagymás burgonyát pedig mellé halmozzuk.

HZPC