Húsos szalonnában sült pecsenyelibamáj vagy pujkamáj burgonyapürével

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 1 csapott kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál majoránna
  • 3 datab (kb. 50 dkg) pecsenyelibamáj
  • 8 vékony szelet húsos füstölt szalonna (ún. sliced bacon, kb. 25 dkg)
  • 2 dl tej vagy tejföl

A sütőt bekapcsoljuk, és közepes hőmérsékletre (180°C, légkeveréses sütő 165°c) előmelegítjük. A burgonyát meghámozzuk, megmossuk, majd kisebb kockákra vágjuk (minél kisebb, annál hamarabb fő meg), lábasba szórjuk. Annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi, 1 kiskanálnyi sóval ízesítjük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödve, kis lángon főni hagyjuk (kb. 18 perc alatt puhul majd meg). Fél kiskanál sót a borssal és a majoránnával összekeverünk. A májakat - miután két részből állnak, félbevágjuk, majd az így kapott darabokat szintén elfelezzük - körös-körül befűszerezzük. A szalonnaszeletekkel egyenként körbetekerjük. Tepsibe rakjuk, 16-18 percre a már előmelegített sütőbe toljuk. Amikor a burgonya puha, leszűrjük, és ha szükséges, főzőlevét félretesszük. Ezután a tejjel vagy tejföllel (de lehet a félretett főzőlével is) pürévé keverjük. Lefedve melegen tartjuk, amíg a máj is megsül.

HZPC