Csülök pékné módra

Hozzávalók:

  • 1 nagy hátsó vagy 2 kisebb mellső csülök (kb. 2 kg)
  • 1 evőkanál só
  • 1 kiskanál egész fekete bors
  • 1 vöröshagyma
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma

a körethez:

  • 1.5 kg burgonya
  • 30 dkg vöröshagyma (még jobb, ha friss, apró gyöngyhagyma)
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1-1 mokkáskanál őrölt fekete bors és édes-nemes pirospaprika
  • 1 csapott evőkanál majoránna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 4 evőkanál olaj

A csülköt jól megmossuk, leperzseljük és lekaparjuk. Fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Megsózzuk, az egész borssal, a megtisztított, elfelezett hagymával, a babérlevéllel meg a fokhagymával fűszerezzük. Nagy lángon fölforraljuk, majd lefödjük, és kis lángon 1,5-2 óra alatt szinte teljesen puhára főzzük. Ezután leszűrjük, és nagy tepsibe fektetjük. A körethez a burgonyát meg a hagymát megtisztítjuk, cikkekre vágjuk (a gyöngyhagymát egészben hagyjuk). Megsózzuk, megborsozzuk, a pirospaprikával, a majoránnával meg a fölaprított petrezselyemmel megszórjuk, az olajat hozzáadjuk és jól összekeverjük. A csülkök köré halmozzuk, és sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 170 °C) kb. 1 órán át sütjük. Közben a húst többször megforgatjuk, a köretet megkevergetjük. Akkor jó, ha a hús megpirul, és a burgonyával meg a hagymával teljesen egyszerre puhul meg. Tálaláskor a húst a csontról lefejtjük, fölszeleteljük, majd a csülök eredeti formájához hasonlóan visszarakosgatjuk a csontra és tálra tesszük. A vele sült hagymás burgonyával és savanyúsággal körítve tálaljuk.

HZPC