Brassói pulykamáj sült újburgonyával, savanyúsággal

Hozzávalók:

  • 1 kg tisztított (így is lehet kapni a piacokon) egyforma nagyságú újburgonya
  • bő olaj a sütéshez

a májhoz:

  • 70 dkg pulykamáj
  • 6-7 dkg füstölt szalonna
  • 2 evőkanál olaj
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál sűrített paradicsom
  • 1 mokkáskanál őrölt fekete bors
  • 1 kiskanál majoránna
  • 1 kiskanál finomliszt

A burgonyát konyharuhára szedve leszárogatjuk. (Ha nem tisztítva vásároltuk, akkor vagy 10 percet igénybe vesz, mire a szemeket körömkefével dörzsölgetve megmossuk) Egy nagyobb serpenyőt félig megtöltünk olajjal és kissé megforrósítjuk. Aki fritőzt használ, azt melegítse elő.
A pulykamájat – miután hártyáit, inait lefejtettük – kb. 2 centis darabokra vágjuk. A szalonnát vékonyra fölcsíkozzuk, egy nagyobb serpenyőben, az olajon 2-3 perc alatt üvegesre sütjük.
A serpenyőben már elég meleg az olaj. A burgonyát óvatosan belerakjuk, és nem egészen közepes lángon (hogy ne piruljon hirtelen) kb. 15 percig sütjük.
A májat a szalonnára dobjuk, és kevergetve 6-8 percig pirítjuk. Közben a zúzott fokhagymát, a paradicsompürét, a borsot és a majoránnát is hozzáadjuk, kb. 1 kiskanál sóval ízesítjük. Ha kész, a liszttel meghintjük, 1 percig pirítjuk, és kb. 1,5 deci vízzel fölöntjük. Kevergetve épp csak 1 percig forraljuk, hogy a leve (szaftja) kicsit besűrűsödjön.
Vessünk egy pillantást a krumplira, mert még az is lehet, hogy megsült. Ha igen, akkor szűrőlapáttal kiemeljük, lecsöpögtetjük, a brassói májat ráhalmozzuk.

HZPC