Borsos tokány hagymás tört krumplival

Hozzávalók:

  • 60 dkg kicsontozott marhalapocka (lehet rostélyos is)
  • 1 közepes vöröshagyma
  • 4-5 evőkanál olaj
  • kb. 1 kiskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt feketebors
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 0,5 dl száraz fehérbor
  • 1 kiskanál sűrített paradicsom (paradicsompüré)

A húst a rostjaira merőlegesen, félkisujjnyi vastagon fölszeleteljük, majd csíkokra vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, kettéhasítjuk, vékonyan fölszeleteljük, azaz félfőre vágjuk.
Az olajat kissé megforrósítjuk, a hagymát megfuttatjuk rajta. A húst hozzáadjuk, kevergetve addig sütjük, míg körös-körül ki nem fehéredik. Ezután megsózzuk, megborsozzuk, a zúzott fokhagymával ízesítjük, és 2 deci vizet öntünk alá. Lefödve, kis lángon kb. 1 óra 30 perc alatt vajpuhára pároljuk. Közben gyakorta megkeverjük, és ha a levét elfőtte, mindig csak egy kevés vizet öntsünk alá – kb. 20 percenként kell alá 2 deci víz.
A bor a végefelé kerül bele, ahogyan a paradicsompüré is. Fontos, hogy végig rövid lében pároljuk, nehogy olyan íze legyen mint a főtt húsnak. Akkor jó, ha a leve hasonló állagú, mint a pörkölté. Hagymás tört burgonya illik köretnek hozzá.

HZPC